Riksomfattande koordinationsprojektet för den gröna övergången

Finland strävar efter klimatneutralitet före år 2035. För att nå detta mål krävs en grön omställning av samhället.

Vi främjar projekt som stöder den gröna övergången

Ett förnybart och kompetent Finland 2021–2027 stöds av strukturfondsprogrammet för att uppnå målet om koldioxidneutralitet. För att främja koldioxidneutralitet finns det en särskild åtgärdsinriktning, Koldioxidneutral Finland, i programmet som fokuserar på att främja energieffektivitet och cirkulär ekonomi samt minska utsläppen av växthusgaser. Åtgärder för anpassning och begränsning vidtas för att hantera klimatförändringarna. Lösningar på klimatutmaningarna söks även inom andra åtgärdsinriktningar.

Det nationella samordningsprojektet för den gröna övergången främjar genomförandet av nationella projekt som stöder den gröna övergången. Målet är att främja innovation av hållbara lösningar och sprida goda arbetsmetoder. Nyckelåtgärder inkluderar aktiv kommunikation om projektmöjligheter för potentiella projektutförare och möjliggörande av samarbete.

Koordinationsprojektet för den gröna övergången stöder projektansökare och genomförare

Gröna övergångens påskyndande nationella teman är Energieffektivitet och minskning av växthusgasutsläpp, Anpassnings- och begränsningsåtgärder för klimatförändringar samt En koldioxidneutral cirkulär samhällsekonomi. Dessa teman, som faller under miljöministeriets ansvarsområde, grundar sig på ERUF-programmet.

Koordinationsprojektet för den gröna övergången stöder projektansökare och genomförare. Koordinationsprojektet koordineras av Naturresursinstitutet och genomförs av yrkeshögskolorna i Uleåborg (Oamk) och Tavastland (HAMK).